Přejít na obsah | Přejít na navigaci

Oddíly
Osobní nástroje
Nacházíte se zde: Úvod X clanky Leseni
Advertisment
 

Leseni

Lešení a jiné dočasné konstrukce na stavbě a jejich ochrana před bleskem !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

Jak se chovat k dočasným konstrukcím na stavbě, jako jsou například lešení ? 

Toto řešení je doplněním ČSN 73 8101 s ohledem na nově přijatou ČSN EN 62305.

I když tuto problematiku ČSN EN 62305 nezmiňuje, lze za pomoci pravidel v ní uvedených vyřešit i tento úkol.

Kovová lešení a konstrukce dočasně umístěné z boku stavby.

!!!PŘED KOREKTUROU!!!! pozor pracovní verze !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

Pokud se konstrukce nachází v ochranném prostoru jímací soustavy budovy a její části jsou ve větší než dostatečné vzdálenosti od ní a prvků k ní připojených, postačí její připojení na zemnící soustavu a to alespoň na dvou místech, nejlépe na začátku a na konci.

Pokud se kovová konstrukce nenachází v ochraném prostoru, je třeba dohlédnout na horní patro konstrukce a vykrýt jeho prostor za pomoci pomocných jímačů (postačují delší trubky nebo prvky lešení o minimálním průřezu vyhovujícím tabulce 6 ČSN EN 62305-3) umístěných co nejdále od místa možného výskytu osob a vykrývající ho svým ochranným prostorem. Tyto osoby tam za bouřky stejně nemají co dělat. Pokud je budova vybavena hromosvodem, na jejím nejvyšším a nejnižším místě souběhu hromosvodních svodů s lešením  se provede napojení konstrukce na každý z jejích svodů. Toto napojení stačí sice provést pouze klasickým hromosvodním drátem, ale odborníky je doporučeno  provést je dvojitě a to ne na stejný segment konstrukce.

!!!PŘED KOREKTUROU!!!! pozor pracovní verze !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

V případě pochybností o vodivosti spojů trubek, v místě svodů se od zhora dolů vede hromosvodní drát k zemi a pokud to je možné spojuje se svorkou na každý díl míjené konstrukce.

Pata lešení se opět spojí se svody ve stejných místech jako nahoře a je doporučeno průběžným vodičem propojit všechny stojny lešení.

!!!PŘED KOREKTUROU!!!! pozor pracovní verze !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

Pokud by objekt nebyl vybaven hromosvodem postupujeme analogicky, ale samozřejmě bez napojení na svody.

Připojení na zemnící soustavu provedeme na stavební uzemnění a pokud není, zřídíme po 10-20 m délky samostatné tyčové zemniče.

Dřevěné konstrukce

Svody se opatří každých 10-20 metrů konstrukce, nahoře se opatří jímacími tyčemi obdobně jako v případě trubkové konstrukce a měly by být mezi sebou spojeny vodičem. Dole provedeme to samé jako v předchozím případě.

Materiály 

Jako materiály vodičů je vhodné používat nestáčené AlMgSi dráty nebo lana, svorky a podpěry nerezové. Vše s ohledem na to, aby šlo použitý materiál po demontáži ještě opakovaně použít.

!!!PŘED KOREKTUROU!!!! pozor pracovní verze !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

 

 Důležité

Po dobu existence lešení u objektu, nelze většinou dodržet dostatečnou vzdálenost, respektive lze, ale pouze za cenu vysokých jednorázových investic do jímací soustavy.

 

!!!PŘED KOREKTUROU!!!! pozor pracovní verze !!!PŘED KOREKTUROU!!!!

Jan Hájek, Milan Kaucký


 

Advertisment
« duben 2024 »
duben
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930